Perníčky
Mám takový zvyk? (jestli se to tak dá říct), že na jednom plechu nesmí být víc tvarů perníčků, takže prostě když dělám třeba prasátka, tak na celém plechu musí být jenom ty prasátka.
Loni jsem si to napočítala, abych věděla kolik kusů jednoho tvaru potřebuji 😂
- Prasátka 7 x 9 = 63
- Vločky 6 x 7 = 42
- Komety 4 x 6 = 24
- Děravé asymetrické hvězdy 4 x 5 = 20
- Sněhuláci 4 x 7 = 28
- Hvězdy 5 x 6 = 30
- Malý kapříci 4 x 6 = 24
- Velcí kapři 2 x 3 = 6
- Andělé 4 x 7 = 28
- Stromečky 3 x 7 = 21
- Zvoneček 4 x 9 = 36
- Sobík 3 x 4 = 12
Ingredience na jednu dávku těsta:
- 650 g hladké mouky
- 250 g třtinového cukru
- 100 g medu
- 75 g másla
- 20 g (1x) prášek do perníku
- 3 ks vajec
- Mouku, cukr, prášek do perníku si odvážíme do misky, přidáme vejce, med i máslo a všechno propracováváme tak dlouho, dokud nevznikne těsto.
- To zabalíme do čistého sáčku a dáme klidně na několik dní odležet.. já to v lednici nechávám běžně třeba 2 - 3 dny.
- Poté co odleželé těsto vytáhneme z lednice, už klasicky odkrajujeme části, které postupně vyválíme.. budete potřebovat asi dost mouky ještě na pomoučení, ale tu opravdu naváženou nemám.. a z vyváleného těsta vykrajujeme pomocí vykrajovátek různé tvary, které dáváme na připravené plechy vyložené čistým pečícím papírem.
My máme doma rádi hodně vyválené těsto, nejvíc jak jen to jde, protože ty perníčky pak jsou křupavé, nejsou tolik měkké, což nám chutná víc.
Jednou mi mamka říkala, že ty perníčky nedělám jen pro sebe, ať je neválím tak tenké, tak jsem jí předala váleček s půlkou těsta, ať si udělá perníčky jaké chce. Víte jaký byl výsledek? Moje perníčky zmizeli, po těch se zaprášilo téměř okamžitě, zatímco ty mamčiny širší nikdo (včetně mamky) nechtěl, protože nikomu měkké nechutnali. Takže se tam váleli minimálně do půlky ledna a od té doby mi do toho mamka v životě už nepromluvila, protože musela uznat, že jsem měla pravdu.
O své úchylce dávat na jeden plech jen jeden tvar už jsem mluvila nahoře, mamka tomu říká ,,Aby se nepopraly". - Připravené perníčky pečeme na cca 180 - 200°C po dobu cca 5 - 10 minut jeden plech. Vytažené perníčky potřeme roztlouklým vajíčkem a máme hotové perníčky.
Glazuru a zdobení si nechám na příště. Myslím, že už to bylo dostatečně dlouhé a podrobné.. doufám, že vás to bude bavit. Přemýšlela jsem, jestli mám dnes vydat právě perníčky, nebo linecké, které mám od včera celé hotové, ale nakonec jsem si řekla, že na to půjdu postupně, tak jak jsem to dělala za sebou a pomalu.
Víceméně jediný důvod, proč dnešní článek vydávám už dnes je ten, že dnes je Mikuláš, čert a anděl, na který jsem vám loni taky vydávala článek a já jsem se vás chtěla zeptat.. viděli jste dnes nějaké? Já teda abych se přiznala, tak já ne.. A pokud slavíte, tak jak jste si ho užili?
Já teda popravdě strávila den v práci a už jsem nějaká unavená, takže hned jak ukončím tento článek, na což už se chystám, tak půjdu spinkat. Snad jsem nezapomněla na nic co jsem chtěla a vám přeji dobrou noc.. jo a vlastně ještě krásnou už druhou (jsme v půlce) adventní neděli..🥰 Pa 👋
Víceméně jediný důvod, proč dnešní článek vydávám už dnes je ten, že dnes je Mikuláš, čert a anděl, na který jsem vám loni taky vydávala článek a já jsem se vás chtěla zeptat.. viděli jste dnes nějaké? Já teda abych se přiznala, tak já ne.. A pokud slavíte, tak jak jste si ho užili?
Já teda popravdě strávila den v práci a už jsem nějaká unavená, takže hned jak ukončím tento článek, na což už se chystám, tak půjdu spinkat. Snad jsem nezapomněla na nic co jsem chtěla a vám přeji dobrou noc.. jo a vlastně ještě krásnou už druhou (jsme v půlce) adventní neděli..🥰 Pa 👋
Komentáře
Okomentovat
Krásný den přeji,
chtěla bych vás všechny požádat, pokud se rozhodnete komentovat mé příspěvky, budu samozřejmě moc ráda, budu vám vděčná, ale pouze pokud vaše komentáře budou psány slušnou formou. Což znamená bez jakékoliv známky výsměchu, bez jakýchkoli vulgárních a sprostých slov a bez jiných urážek.
Moc bych si přála, abychom si tu vybudovali příjemnou komunitu, kde ani vy, ani já se nebudeme muset bát zmínit něco co se vám nebo mě nelíbí, kde se nebudeme bát cokoliv říct.
Přála bych si, aby toto místo byl i takový odpočinek pro všechny, aby nám zde bylo dobře, ale to s nějakou negací nikdy nepůjde.
Teď myslím takovou negaci, kdy bychom psali řádky s vědomím, že tomu druhému chceme ublížit. Proti konstruktivní kritice samozřejmě nic nemám, je mi jasné, že ne každému se bude líbit to co tvořím, nebo co bych chtěla tvořit, každý jsme jiný a každého něco jiného zajímá a baví, takže zavděčit se všem je naprosto nemožné, proto si myslím, že nejen já, ale i všichni ostatní tvůrci, kteří ať už jsou profláknutí nebo by byli rádi profláknutí, tak všichni do jednoho jedou podle sebe, mluví o tom, co je pro ně důležité a co oni chtějí sdílet, ale myslím, že každý si rád poslechne konstruktivní kritiku, i když se kritika přijímá těžce. Proč? No to je snadné, každý se rád zlepšuje, každý by rád tvořil i pro vás a nejen pro sebe, i když si myslím, že to je také hlavní, protože si tak ukládáme vzpomínky na svoje dny, měsíce, roky, na svůj život. Ale pokud by vás to nebavilo, tak to přeci nemá cenu. Takže pokud je kritika podávána jako nějaká pomoc, jako něco dobrého, o čem bychom měli popřemýšlet, pak si myslím, že taková kritika je v pořádku. Naprosto! Pro všechny...
ale jelikož už píšu docela dlouho a už i ten text je dlouhý a asi vás nebude úplně lákat číst - podle toho co mi zde momentálně ukazují 1 827 znaků + ty co ještě přibydou než se vykecám a přibývají stále, tak to tu asi už pomalu ukončím.
Tak předem moc děkuji a loučím se s vámi. Na 1 991 znacích.. pa :).