Perníčky

Mám takový zvyk? (jestli se to tak dá říct), že na jednom plechu nesmí být víc tvarů perníčků, takže prostě když dělám třeba prasátka, tak na celém plechu musí být jenom ty prasátka.
Loni jsem si to napočítala, abych věděla kolik kusů jednoho tvaru potřebuji 😂
  1. Prasátka 7 x 9 = 63
  2. Vločky 6 x 7 = 42
  3. Komety 4 x 6 = 24
  4. Děravé asymetrické hvězdy 4 x 5 = 20
  5. Sněhuláci 4 x 7 = 28
  6. Hvězdy 5 x 6 = 30
  7. Malý kapříci 4 x 6 = 24
  8. Velcí kapři 2 x 3 = 6
  9. Andělé 4 x 7 = 28
  10. Stromečky 3 x 7 = 21
  11. Zvoneček 4 x 9 = 36
  12. Sobík 3 x 4 = 12
Ingredience na  jednu dávku těsta:
  • 650 g hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 75 g másla
  • 20 g (1x) prášek do perníku
  • 3 ks vajec
Postup:
  1. Mouku, cukr, prášek do perníku si odvážíme do misky, přidáme vejce, med i máslo a všechno propracováváme tak dlouho, dokud nevznikne těsto.
  2. To zabalíme do čistého sáčku a dáme klidně na několik dní odležet.. já to v lednici nechávám běžně třeba 2 - 3 dny.
  3. Poté co odleželé těsto vytáhneme z lednice, už klasicky odkrajujeme části, které postupně vyválíme.. budete potřebovat asi dost mouky ještě na pomoučení, ale tu opravdu naváženou nemám.. a z vyváleného těsta vykrajujeme pomocí vykrajovátek různé tvary, které dáváme na připravené plechy vyložené čistým pečícím papírem.
    My máme doma rádi hodně vyválené těsto, nejvíc jak jen to jde, protože ty perníčky pak jsou křupavé, nejsou tolik měkké, což nám chutná víc.
    Jednou mi mamka říkala, že ty perníčky nedělám jen pro sebe, ať je neválím tak tenké, tak jsem jí předala váleček s půlkou těsta, ať si udělá perníčky jaké chce. Víte jaký byl výsledek? Moje perníčky zmizeli, po těch se zaprášilo téměř okamžitě, zatímco ty mamčiny širší nikdo (včetně mamky) nechtěl, protože nikomu měkké nechutnali. Takže se tam váleli minimálně do půlky ledna a od té doby mi do toho mamka v životě už nepromluvila, protože musela uznat, že jsem měla pravdu.
    O své úchylce dávat na jeden plech jen jeden tvar už jsem mluvila nahoře, mamka tomu říká ,,Aby se nepopraly".
  4. Připravené perníčky pečeme na cca 180 - 200°C po dobu cca 5 - 10 minut jeden plech. Vytažené perníčky potřeme roztlouklým vajíčkem a máme hotové perníčky.

Glazuru a zdobení si nechám na příště. Myslím, že už to bylo dostatečně dlouhé a podrobné.. doufám, že vás to bude bavit. Přemýšlela jsem, jestli mám dnes vydat právě perníčky, nebo linecké, které mám od včera celé hotové, ale nakonec jsem si řekla, že na to půjdu postupně, tak jak jsem to dělala za sebou a pomalu.
Víceméně jediný důvod, proč dnešní článek vydávám už dnes je ten, že dnes je Mikuláš, čert a anděl, na který jsem vám loni taky vydávala článek a já jsem se vás chtěla zeptat.. viděli jste dnes nějaké? Já teda abych se přiznala, tak já ne.. A pokud slavíte, tak jak jste si ho užili?
 
Já teda popravdě strávila den v práci a už jsem nějaká unavená, takže hned jak ukončím tento článek, na což už se chystám, tak půjdu spinkat. Snad jsem nezapomněla na nic co jsem chtěla a vám přeji dobrou noc.. jo a vlastně ještě krásnou už druhou (jsme v půlce) adventní neděli..🥰 Pa 👋

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami

Outfit číslo 22.

Outfit číslo 6.