Domácí jablečný štrúdl

V dnešním článku jsem se rozhodla vám dát recept na jablečný štrúdl z domácího těsta a nejlépe i domácích jablek + takový tip, který mě naučil můj taťka jak zaplétat štrúdl, samozřejmě mimo toho klasického motání.

Ingredience:
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 150 g změklého másla (můžete ho i rozpustit, ale pak uberte samozřejmě na vodě ať vám neplave)
  • 2 ks vajec
  • cca 100 - 120 ml vody (podle potřeby)

  • 1 500 g oloupaných jablek bez jadřinců
  • 100 g vlašských ořechů
  • skořice
  • strouhanka na podsypání jablek
Postup:
  1. Nejdříve si oloupeme jablka, nakrájíme na čtvrtiny zbavíme je jadřinců a omyjeme. Můžeme je rovnou nastrouhat.
  2. Když máme hotová jablka, připravíme si těsto. Do misky si dáme mouku, 20 g cukru, prášek do pečiva, máslo, 1 ks vejce a vodu. Propracujeme dokud se těsto nepřestane patlat a lepit.
  3. Poté rozdělíme na 2 - 3 kusy a jednotlivé kusy postupně vyválíme a nařežeme po stranách na proužky, kterými to poté budeme zaplétat.
  4. Na rozválený kus dáme trochu strouhanky, jablka, rozdělíme zbytek cukru tak, aby bylo přibližně v každém štrúdlu stejně, skořici a nasekané vlašské ořechy.
  5. Zapleteme, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, rozklepneme vejce a štrúdly jím pomažeme.
  6. Nakonec vkládáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu asi 30 minut.

Dobrou chuť 😋

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Muffiny z kiwi

Taška Toffifee

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami