Krtkův dort

Vítám vás po delší době u dalšího receptového článku. Receptů, které bych vám chtěla vydat mám ještě opravdu hodně, ale zajedno teď na ně není zrovna nejvíce času ani prostoru a za další mám vždycky pocit, že nejsou dokončené, aspoň ne tak jak bych si přála.. u některých třeba dokonce chybí text, v lepším případě spíš fotky a tak jsem moc ráda, že vám můžu dnes vydat recept na vynikající krtkův dort, který jsme si teď doma opravdu oblíbili.
Recept není úplně můj, našla jsem ho na netu, někde tuším na YouTube, ale mám pocit, že jsem si ho maličko upravila a možná ještě do upravím.
Ještě než se pustíme k tématu a napíšu vám ingredience či postup, tak bych se vám chtěla omluvit, že ne asi všechny fotky budou úplně kvalitní.. první pokus jsem dělala v podvečer, takže některé fotky jsou horší kvalitou kvůli světlu.. další pokusy jsem už dělala sice za světla, ale než jsem to stihla pořádně nafotit, tak většinou zmizeli.
A jelikož už bych vám recept ráda vydala, tak tady je to, co se mi podařilo vyfotit a zachránit.
Ještě bych řekla, abyste dodržovali postup a prošlehávali to tam, kde je to třeba... kde je to napsané. Já to totiž urychlovala, říkala jsem si, k čemu to tady šlehat, ale když jsem zkusila jednou se šleháním a podruhé bez šlehání, bylo to úplně něco jiného. A to hlavně si troufám říct kvalitou těsta.
Pokud nevěříte, klidně si to doma vyzkoušejte, ať vidíte ten rozdíl, no a já už se teda po docela dlouhém okecávání jdu pustit do těch ingrediencí. Doufám, že už jsem vám řekla tady vše, co jsem chtěla, ale snad ano.

Ingredience:
Těsto:

  • 180 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 g kakaa
  • 10 g (1 balení) prášku do pečiva
  • 2 ks vajec
  • 125 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 20 ml rumu

Náplň:

  • 80 g hořké čokolády na vaření
  • 40 g třtinového cukru
  • 14 g (2 balíčky) ztužovače
  • 500 ml smetany ke šlehání

  • 3 ks banánů
Postup:

  1. Začneme tím, že si roztloukneme vajíčka a oddělíme je na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
  2. Do misky si dáme olej, cukr a žloutky a prošleháme do pěny. Přidáme rum (přibližně jedna polévková lžíce) a prošleháme znovu.
  3. Buď do misky zvlášť, ale já to dávám rovnou do misky k této směsi, abych si nešpinila další nádobí, na kterém by pak stejně určitá část suché směsi zůstala a šla by smýt, což mi přijde líto a plácání nejen surovinami, ale i vodou.
    Každopádně k věci.. do misky přidáme ještě polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao a opět znovu prošleháme. Přidáme mléko - promícháme nějakou vařečkou nebo stěrkou, následně ještě prošleháme a přidáme a promícháme jemně vyšlehané bílky.
  4. Předehřejeme si troubu na 180°C. Formu si vysteleme pečícím papírem, nalijeme do ní již připravené těsto, vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
  5. Po vytažení z trouby necháme korpus vychladnout. Já už tu rovnou seříznu vždycky i vršek, aby to chladlo rychleji.
  6. Nastrouháme si čokoládu - pokud vám můžu poradit, dejte si ji na chvilku, třeba 10 minut před strouháním do lednice, ať se vám pak tolik nerozpouští v rukou.
  7. Do misky si dáme šlehačku a malinko prošlehneme samotnou. Následně přidáme cukr a ztužovače a vyšleháme úplně. Přidáme nastrouhanou čokoládu a vařečkou/stěrkou promícháme, aby bylo všude co nejvíce rovnoměrně.
  8. No a už nám zbývá jen dát to dohromady. Na seřízlý korpus rozprostřeme banány a na ně navrstvíme šlehačku do tvaru kopečku, aby to pak vypadalo jako krtčí hromádka. Snažte se pod šlehačku skrýt banány ze všech stran. Následně rozdrobíme vrchní seřízlou část korpusu a těmi drobky pak šlehačku pokryjeme opět pokud možno co nejlépe ze všech stran.
  9. Dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc do druhého dne a můžeme podávat.
Dobrou chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami

Outfit číslo 22.

Outfit číslo 6.