Krtkův dort
Vítám vás po delší době u dalšího receptového článku. Receptů, které bych vám chtěla vydat mám ještě opravdu hodně, ale zajedno teď na ně není zrovna nejvíce času ani prostoru a za další mám vždycky pocit, že nejsou dokončené, aspoň ne tak jak bych si přála.. u některých třeba dokonce chybí text, v lepším případě spíš fotky a tak jsem moc ráda, že vám můžu dnes vydat recept na vynikající krtkův dort, který jsme si teď doma opravdu oblíbili.
Recept není úplně můj, našla jsem ho na netu, někde tuším na YouTube, ale mám pocit, že jsem si ho maličko upravila a možná ještě do upravím.
Ještě než se pustíme k tématu a napíšu vám ingredience či postup, tak bych se vám chtěla omluvit, že ne asi všechny fotky budou úplně kvalitní.. první pokus jsem dělala v podvečer, takže některé fotky jsou horší kvalitou kvůli světlu.. další pokusy jsem už dělala sice za světla, ale než jsem to stihla pořádně nafotit, tak většinou zmizeli.
A jelikož už bych vám recept ráda vydala, tak tady je to, co se mi podařilo vyfotit a zachránit.
Ještě bych řekla, abyste dodržovali postup a prošlehávali to tam, kde je to třeba... kde je to napsané. Já to totiž urychlovala, říkala jsem si, k čemu to tady šlehat, ale když jsem zkusila jednou se šleháním a podruhé bez šlehání, bylo to úplně něco jiného. A to hlavně si troufám říct kvalitou těsta.
Pokud nevěříte, klidně si to doma vyzkoušejte, ať vidíte ten rozdíl, no a já už se teda po docela dlouhém okecávání jdu pustit do těch ingrediencí. Doufám, že už jsem vám řekla tady vše, co jsem chtěla, ale snad ano.
Ingredience:
Těsto:
- 180 g polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru
- 40 g kakaa
- 10 g (1 balení) prášku do pečiva
- 2 ks vajec
- 125 ml mléka
- 100 ml oleje
- 20 ml rumu
Náplň:
- 80 g hořké čokolády na vaření
- 40 g třtinového cukru
- 14 g (2 balíčky) ztužovače
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 ks banánů
- Začneme tím, že si roztloukneme vajíčka a oddělíme je na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
- Do misky si dáme olej, cukr a žloutky a prošleháme do pěny. Přidáme rum (přibližně jedna polévková lžíce) a prošleháme znovu.
- Buď do misky zvlášť, ale já to dávám rovnou do misky k této směsi, abych si nešpinila další nádobí, na kterém by pak stejně určitá část suché směsi zůstala a šla by smýt, což mi přijde líto a plácání nejen surovinami, ale i vodou.Každopádně k věci.. do misky přidáme ještě polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao a opět znovu prošleháme. Přidáme mléko - promícháme nějakou vařečkou nebo stěrkou, následně ještě prošleháme a přidáme a promícháme jemně vyšlehané bílky.
- Předehřejeme si troubu na 180°C. Formu si vysteleme pečícím papírem, nalijeme do ní již připravené těsto, vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
- Po vytažení z trouby necháme korpus vychladnout. Já už tu rovnou seříznu vždycky i vršek, aby to chladlo rychleji.
- Nastrouháme si čokoládu - pokud vám můžu poradit, dejte si ji na chvilku, třeba 10 minut před strouháním do lednice, ať se vám pak tolik nerozpouští v rukou.
- Do misky si dáme šlehačku a malinko prošlehneme samotnou. Následně přidáme cukr a ztužovače a vyšleháme úplně. Přidáme nastrouhanou čokoládu a vařečkou/stěrkou promícháme, aby bylo všude co nejvíce rovnoměrně.
- No a už nám zbývá jen dát to dohromady. Na seřízlý korpus rozprostřeme banány a na ně navrstvíme šlehačku do tvaru kopečku, aby to pak vypadalo jako krtčí hromádka. Snažte se pod šlehačku skrýt banány ze všech stran. Následně rozdrobíme vrchní seřízlou část korpusu a těmi drobky pak šlehačku pokryjeme opět pokud možno co nejlépe ze všech stran.
- Dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc do druhého dne a můžeme podávat.
Komentáře
Okomentovat
Krásný den přeji,
chtěla bych vás všechny požádat, pokud se rozhodnete komentovat mé příspěvky, budu samozřejmě moc ráda, budu vám vděčná, ale pouze pokud vaše komentáře budou psány slušnou formou. Což znamená bez jakékoliv známky výsměchu, bez jakýchkoli vulgárních a sprostých slov a bez jiných urážek.
Moc bych si přála, abychom si tu vybudovali příjemnou komunitu, kde ani vy, ani já se nebudeme muset bát zmínit něco co se vám nebo mě nelíbí, kde se nebudeme bát cokoliv říct.
Přála bych si, aby toto místo byl i takový odpočinek pro všechny, aby nám zde bylo dobře, ale to s nějakou negací nikdy nepůjde.
Teď myslím takovou negaci, kdy bychom psali řádky s vědomím, že tomu druhému chceme ublížit. Proti konstruktivní kritice samozřejmě nic nemám, je mi jasné, že ne každému se bude líbit to co tvořím, nebo co bych chtěla tvořit, každý jsme jiný a každého něco jiného zajímá a baví, takže zavděčit se všem je naprosto nemožné, proto si myslím, že nejen já, ale i všichni ostatní tvůrci, kteří ať už jsou profláknutí nebo by byli rádi profláknutí, tak všichni do jednoho jedou podle sebe, mluví o tom, co je pro ně důležité a co oni chtějí sdílet, ale myslím, že každý si rád poslechne konstruktivní kritiku, i když se kritika přijímá těžce. Proč? No to je snadné, každý se rád zlepšuje, každý by rád tvořil i pro vás a nejen pro sebe, i když si myslím, že to je také hlavní, protože si tak ukládáme vzpomínky na svoje dny, měsíce, roky, na svůj život. Ale pokud by vás to nebavilo, tak to přeci nemá cenu. Takže pokud je kritika podávána jako nějaká pomoc, jako něco dobrého, o čem bychom měli popřemýšlet, pak si myslím, že taková kritika je v pořádku. Naprosto! Pro všechny...
ale jelikož už píšu docela dlouho a už i ten text je dlouhý a asi vás nebude úplně lákat číst - podle toho co mi zde momentálně ukazují 1 827 znaků + ty co ještě přibydou než se vykecám a přibývají stále, tak to tu asi už pomalu ukončím.
Tak předem moc děkuji a loučím se s vámi. Na 1 991 znacích.. pa :).