Lehká mandarinková roláda
V dnešním 250 článku jsem se vám rozhodla předat recept na roládu, kterou mám od své babičky. Je rychlá a snadná jak na přípravu, tak i na trávení.
Říkala jsem si ale zároveň, že asi ukončím tuhle tradici dělat každý 50 článek roládu, je to totiž dost omezující, a když máte nějaké články z výletu nebo dovolené, nebo něčeho takového, tak to spíš narušuje.. a myslím si, že výletní články jsou navíc mnohem více zajímavé. Takže příště vás na to asi spíš než upozorním roládou jen přivítám u třístého, 350, čtyřstého, atd.. článku.
Chtěla jsem to tak udělat už i dneska, ale říkala jsem si, že si asi nějaké vysvětlení zasloužíte, mě to pak akorát honí udělat nějakou roládu, i když na ní třeba není chuť nebo něco. Ale tuhle jsem už stejně měla připravenou a parťák mi fotky poslal teprve včera odpoledne a já už neměla čas je probrat a vybrat z nich ty do článků, případně je do upravit a dodělat ten článek, tak - abych ho mohla vydat.
No ale už dost okecávání, pustíme se do toho.
Ingredience:
Říkala jsem si ale zároveň, že asi ukončím tuhle tradici dělat každý 50 článek roládu, je to totiž dost omezující, a když máte nějaké články z výletu nebo dovolené, nebo něčeho takového, tak to spíš narušuje.. a myslím si, že výletní články jsou navíc mnohem více zajímavé. Takže příště vás na to asi spíš než upozorním roládou jen přivítám u třístého, 350, čtyřstého, atd.. článku.
Chtěla jsem to tak udělat už i dneska, ale říkala jsem si, že si asi nějaké vysvětlení zasloužíte, mě to pak akorát honí udělat nějakou roládu, i když na ní třeba není chuť nebo něco. Ale tuhle jsem už stejně měla připravenou a parťák mi fotky poslal teprve včera odpoledne a já už neměla čas je probrat a vybrat z nich ty do článků, případně je do upravit a dodělat ten článek, tak - abych ho mohla vydat.
No ale už dost okecávání, pustíme se do toho.
Ingredience:
- 170 g (2 ks menších až středně velkých) mandarinek
- 190 g třtinového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g ořechy
- 1 ks ztužovače
- 6 ks vajec
- 200 - 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Začneme tím, že si roztloukneme vajíčka a rozdělíme je na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh, zatímco žloutky utřeme s cukrem.
- Smícháme pomalu a jemně k sobě. Přidáme a pomaličku vmícháme mouku a ořechy - pokud jste alergický na ořechy nebo je zrovna nemáte kde sehnat, stačí přidat na mouce, tudíž místo 60 g mouky dáte 120 g a ořechů 0 g a můžete pokračovat s námi dál.
- Vlijeme na pečící papír a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby. Peče se klasicky na 180°C prostě dokud není hotová, tuším že to trvá přibližně 10 - 15 minut.
- Pečící papír s upečenou roládou ještě za tepla srolujeme a necháme vychladnout.
- Mezitím si vyšleháme šlehačku se ztužovačem a naplníme jí vychladlý roládový plát, který jsme předtím stáhli z toho papíru, na kterém se pekl, aby nebyl přilepený. Vložíme stroužky mandarinek podélně za sebou, stočíme a doporučuji dát na chvíli zchladit do lednice.
- Poté už můžete krájet a servírovat a já vám přeji dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat
Krásný den přeji,
chtěla bych vás všechny požádat, pokud se rozhodnete komentovat mé příspěvky, budu samozřejmě moc ráda, budu vám vděčná, ale pouze pokud vaše komentáře budou psány slušnou formou. Což znamená bez jakékoliv známky výsměchu, bez jakýchkoli vulgárních a sprostých slov a bez jiných urážek.
Moc bych si přála, abychom si tu vybudovali příjemnou komunitu, kde ani vy, ani já se nebudeme muset bát zmínit něco co se vám nebo mě nelíbí, kde se nebudeme bát cokoliv říct.
Přála bych si, aby toto místo byl i takový odpočinek pro všechny, aby nám zde bylo dobře, ale to s nějakou negací nikdy nepůjde.
Teď myslím takovou negaci, kdy bychom psali řádky s vědomím, že tomu druhému chceme ublížit. Proti konstruktivní kritice samozřejmě nic nemám, je mi jasné, že ne každému se bude líbit to co tvořím, nebo co bych chtěla tvořit, každý jsme jiný a každého něco jiného zajímá a baví, takže zavděčit se všem je naprosto nemožné, proto si myslím, že nejen já, ale i všichni ostatní tvůrci, kteří ať už jsou profláknutí nebo by byli rádi profláknutí, tak všichni do jednoho jedou podle sebe, mluví o tom, co je pro ně důležité a co oni chtějí sdílet, ale myslím, že každý si rád poslechne konstruktivní kritiku, i když se kritika přijímá těžce. Proč? No to je snadné, každý se rád zlepšuje, každý by rád tvořil i pro vás a nejen pro sebe, i když si myslím, že to je také hlavní, protože si tak ukládáme vzpomínky na svoje dny, měsíce, roky, na svůj život. Ale pokud by vás to nebavilo, tak to přeci nemá cenu. Takže pokud je kritika podávána jako nějaká pomoc, jako něco dobrého, o čem bychom měli popřemýšlet, pak si myslím, že taková kritika je v pořádku. Naprosto! Pro všechny...
ale jelikož už píšu docela dlouho a už i ten text je dlouhý a asi vás nebude úplně lákat číst - podle toho co mi zde momentálně ukazují 1 827 znaků + ty co ještě přibydou než se vykecám a přibývají stále, tak to tu asi už pomalu ukončím.
Tak předem moc děkuji a loučím se s vámi. Na 1 991 znacích.. pa :).