Vanilkové rohlíčky

V dnešním článku bych vám ráda předala náš domácí recept na vanilkové rohlíčky. Poslední tři dny jsem nic nevydávala hlavně z důvodu, že jsem byla neskutečně zaměstnaná jinými činnostmi, jako například zaměstnáním, které mě živí a byla jsem unavená, když jsem se vrátila domů. Teď už teda začínám být unavená taky, ale řekla jsem si, že dneska vám ten článek už prostě vydám.
Ingredience na jednu dávku těsta:
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ks žloutku
Postup:
  1. Logicky asi začneme tím, že si vyloupeme 100 g vlašských ořechů a rozmixujeme je na takovou jemnější drť.
  2. Poté přidáme mouku, cukr, máslo i žloutek a zpracujeme v hladké těsto, které opět necháme v ledničce odležet alespoň den.
  3. Následně těsto vytáhneme a po kouskách odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky, a které nakonec nakrájíme na kousíčky tvořící jednotlivé rohlíčky. Já odkrajuji z širšího válečku o průměru třeba cca 1,5 - 2 cm, kousky též široké cca 1,5 - 2 cm. Dřív jsem to krájela jen po 1 cm a ještě jsem si to odměřovala, aby to bylo přesné, ale zajedno to byla strašná piplačka a za další ty rohlíčky pak taky byly strašné mršky. A co si budeme, asi většinu lidí pak přestává bavit, když mají spoustu těsta a je to zdlouhavá piplačka.
    Asi trošku trpím tím, že moje babička byla v tomhle směru opravdu hodně šikovná a prý jednou i tak trošku buzerovala mamku, že nedělá rohlíčky, ale podkovy.. je pravda, že ona je dokázala udělat všechny stejné. Já se o to tedy snažím také, ale mám dojem, že někdy docela marně. A naprosto otevřeně se přiznávám, i když to z toho textu už dost možná i vyplynulo, že se mi letos s tím nechtělo příliš prdět a tak jsem je naschvál udělala větší a buclatější. Taky se mi tak 3/4 nakonec rozpadli, ale k tomu se dostaneme za chvíli.
  4. Tyto odkrájené kousky ještě do vyválíme a dotvarujeme podle sebe a svého vkusu, své představy jak má takový rohlíček vypadat.
  5. Potom jednotlivé kousky vyskládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 180°C na cca 5 - 10 minut, dokud nezrůžoví.
  6. Nakonec pak tyto rohlíčky obalíme v moučkovém cukru, což při tomto kroku se mi právě většina rozpadla, ale to je vám asi jasné, a rohlíčky máme hotové.
No a tím jsem asi řekla vše k tomuto článku potřebné, snad jsem na nic nezapomněla, tudíž se s vámi asi pomaličku rozloučím.. mějte se krásně, krásný večer a dobrou noc. 😘🥱

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami

Outfit číslo 22.

Outfit číslo 6.