Vanilkové rohlíčky
V dnešním článku bych vám ráda předala náš domácí recept na vanilkové rohlíčky. Poslední tři dny jsem nic nevydávala hlavně z důvodu, že jsem byla neskutečně zaměstnaná jinými činnostmi, jako například zaměstnáním, které mě živí a byla jsem unavená, když jsem se vrátila domů. Teď už teda začínám být unavená taky, ale řekla jsem si, že dneska vám ten článek už prostě vydám.
Ingredience na jednu dávku těsta:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g hladké mouky
- 160 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 ks žloutku
Postup:
- Logicky asi začneme tím, že si vyloupeme 100 g vlašských ořechů a rozmixujeme je na takovou jemnější drť.
- Poté přidáme mouku, cukr, máslo i žloutek a zpracujeme v hladké těsto, které opět necháme v ledničce odležet alespoň den.
- Následně těsto vytáhneme a po kouskách odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky, a které nakonec nakrájíme na kousíčky tvořící jednotlivé rohlíčky. Já odkrajuji z širšího válečku o průměru třeba cca 1,5 - 2 cm, kousky též široké cca 1,5 - 2 cm. Dřív jsem to krájela jen po 1 cm a ještě jsem si to odměřovala, aby to bylo přesné, ale zajedno to byla strašná piplačka a za další ty rohlíčky pak taky byly strašné mršky. A co si budeme, asi většinu lidí pak přestává bavit, když mají spoustu těsta a je to zdlouhavá piplačka.
Asi trošku trpím tím, že moje babička byla v tomhle směru opravdu hodně šikovná a prý jednou i tak trošku buzerovala mamku, že nedělá rohlíčky, ale podkovy.. je pravda, že ona je dokázala udělat všechny stejné. Já se o to tedy snažím také, ale mám dojem, že někdy docela marně. A naprosto otevřeně se přiznávám, i když to z toho textu už dost možná i vyplynulo, že se mi letos s tím nechtělo příliš prdět a tak jsem je naschvál udělala větší a buclatější. Taky se mi tak 3/4 nakonec rozpadli, ale k tomu se dostaneme za chvíli. - Tyto odkrájené kousky ještě do vyválíme a dotvarujeme podle sebe a svého vkusu, své představy jak má takový rohlíček vypadat.
- Potom jednotlivé kousky vyskládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 180°C na cca 5 - 10 minut, dokud nezrůžoví.
- Nakonec pak tyto rohlíčky obalíme v moučkovém cukru, což při tomto kroku se mi právě většina rozpadla, ale to je vám asi jasné, a rohlíčky máme hotové.
No a tím jsem asi řekla vše k tomuto článku potřebné, snad jsem na nic nezapomněla, tudíž se s vámi asi pomaličku rozloučím.. mějte se krásně, krásný večer a dobrou noc. 😘🥱
Komentáře
Okomentovat
Krásný den přeji,
chtěla bych vás všechny požádat, pokud se rozhodnete komentovat mé příspěvky, budu samozřejmě moc ráda, budu vám vděčná, ale pouze pokud vaše komentáře budou psány slušnou formou. Což znamená bez jakékoliv známky výsměchu, bez jakýchkoli vulgárních a sprostých slov a bez jiných urážek.
Moc bych si přála, abychom si tu vybudovali příjemnou komunitu, kde ani vy, ani já se nebudeme muset bát zmínit něco co se vám nebo mě nelíbí, kde se nebudeme bát cokoliv říct.
Přála bych si, aby toto místo byl i takový odpočinek pro všechny, aby nám zde bylo dobře, ale to s nějakou negací nikdy nepůjde.
Teď myslím takovou negaci, kdy bychom psali řádky s vědomím, že tomu druhému chceme ublížit. Proti konstruktivní kritice samozřejmě nic nemám, je mi jasné, že ne každému se bude líbit to co tvořím, nebo co bych chtěla tvořit, každý jsme jiný a každého něco jiného zajímá a baví, takže zavděčit se všem je naprosto nemožné, proto si myslím, že nejen já, ale i všichni ostatní tvůrci, kteří ať už jsou profláknutí nebo by byli rádi profláknutí, tak všichni do jednoho jedou podle sebe, mluví o tom, co je pro ně důležité a co oni chtějí sdílet, ale myslím, že každý si rád poslechne konstruktivní kritiku, i když se kritika přijímá těžce. Proč? No to je snadné, každý se rád zlepšuje, každý by rád tvořil i pro vás a nejen pro sebe, i když si myslím, že to je také hlavní, protože si tak ukládáme vzpomínky na svoje dny, měsíce, roky, na svůj život. Ale pokud by vás to nebavilo, tak to přeci nemá cenu. Takže pokud je kritika podávána jako nějaká pomoc, jako něco dobrého, o čem bychom měli popřemýšlet, pak si myslím, že taková kritika je v pořádku. Naprosto! Pro všechny...
ale jelikož už píšu docela dlouho a už i ten text je dlouhý a asi vás nebude úplně lákat číst - podle toho co mi zde momentálně ukazují 1 827 znaků + ty co ještě přibydou než se vykecám a přibývají stále, tak to tu asi už pomalu ukončím.
Tak předem moc děkuji a loučím se s vámi. Na 1 991 znacích.. pa :).