Roláda s lesním ovocem
Jako 150 článek jsem zvolila další roládu, už jste si zřejmě všimli, že jsem si sama pro sebe zavedla takovou tradici vydat každý 50 článek nějakou roládu.
Tato roláda je, jak jste si jistě přečetli, s lesním ovocem. Původní recept jsem dostala od Terezisty (když kliknete na jméno, tak vám vyskočí konkrétní video a posuňte si až mírně za 20 minutu, tam najdete původní recept a můžete posoudit, jak jsem si to upravila). Jenže mi nechutnalo to těsto? korpus? piškot? nazvěte si to jak chcete, ale na sladkou roládu mi přišla slaná a hnusná, takže to jsem pozměnila asi nejvíce.
Pak stévii doma nemáme, takže místo ní jsem použila třtinový cukr (ale to hned uvidíte dole v ingrediencích). A musím říct, že mamka tvrdí, že je to nejlepší roláda jakou jsem kdy udělala - řekla, že piškot je vynikající, je tak akorát sladká (ani málo, ani moc) - a snědli jsme jí během jednoho večera, na ráno ke snídani už nezbylo.
Vím, že už jsem někde říkala, že mamka tvrdila, že to je nejlepší roláda, ale tuhle jsem zkoušela jako poslední, pár týdnů zpět.. už nevím kdy, ale mluvila jsem o ní snad tisíckrát, tak třeba v článku Hlídání princezny si myslím, že to určitě dohledáte, pokud by vás to takhle přesně zajímalo.
Ingredience:
- 4 ks vajec
- 90 g třtinového cukru
- 20 g kakaa
- 1x puding s vanilkovou příchutí
- 500 g polotučného tvarohu
- 100 g třtinového cukru
- 100 g lesního ovoce (čerstvé ostružiny, maliny, borůvky a jahody)Jinak přemýšlím, že bych příště mohla zkusit i žluté maliny, angrešt, popřípadě rybíz. 😂
- Nejdříve si roztloukneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků.
- Bílky vyšleháme v sníh.
- Do žloutků přidáme 90 g cukru a vyšleháme v pěnu.
- Poté do žloutků zlehka vmícháme vyšlehaný sníh, puding a kakao. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 minut na 180°C.
- Plát vyndáme z trouby, vyklopíme na druhý pečící papír a opatrně, aby se plát nepotrhal, stáhneme papír, na kterém se plát pekl a ještě teplý po delší straně stočíme. Stočený plát necháme vychladnout.
- Mezitím si omyjeme veškeré ovoce a nakrájíme si jahody na tak akorát velké kousky (pro vás).
- Smícháme tvaroh s cukrem a promícháme náplň do dostatečně řídko-husté konzistence.
- A teď jsou dvě varianty...
Za a) si můžete lesní ovoce přimíchat rovnou do náplně a už při plnění rolády to opatrně "rozetřít" po těstě, nebo...
Za b) rozetřete náplň po těstě a ovoce pak podle sebe naaranžujete přímo doprostřed rolády na náplň (jako já). - Každopádně poté už roládu jen srolujete a nechte alespoň hodinu až dvě ztuhnout v lednici.
Komentáře
Okomentovat
Krásný den přeji,
chtěla bych vás všechny požádat, pokud se rozhodnete komentovat mé příspěvky, budu samozřejmě moc ráda, budu vám vděčná, ale pouze pokud vaše komentáře budou psány slušnou formou. Což znamená bez jakékoliv známky výsměchu, bez jakýchkoli vulgárních a sprostých slov a bez jiných urážek.
Moc bych si přála, abychom si tu vybudovali příjemnou komunitu, kde ani vy, ani já se nebudeme muset bát zmínit něco co se vám nebo mě nelíbí, kde se nebudeme bát cokoliv říct.
Přála bych si, aby toto místo byl i takový odpočinek pro všechny, aby nám zde bylo dobře, ale to s nějakou negací nikdy nepůjde.
Teď myslím takovou negaci, kdy bychom psali řádky s vědomím, že tomu druhému chceme ublížit. Proti konstruktivní kritice samozřejmě nic nemám, je mi jasné, že ne každému se bude líbit to co tvořím, nebo co bych chtěla tvořit, každý jsme jiný a každého něco jiného zajímá a baví, takže zavděčit se všem je naprosto nemožné, proto si myslím, že nejen já, ale i všichni ostatní tvůrci, kteří ať už jsou profláknutí nebo by byli rádi profláknutí, tak všichni do jednoho jedou podle sebe, mluví o tom, co je pro ně důležité a co oni chtějí sdílet, ale myslím, že každý si rád poslechne konstruktivní kritiku, i když se kritika přijímá těžce. Proč? No to je snadné, každý se rád zlepšuje, každý by rád tvořil i pro vás a nejen pro sebe, i když si myslím, že to je také hlavní, protože si tak ukládáme vzpomínky na svoje dny, měsíce, roky, na svůj život. Ale pokud by vás to nebavilo, tak to přeci nemá cenu. Takže pokud je kritika podávána jako nějaká pomoc, jako něco dobrého, o čem bychom měli popřemýšlet, pak si myslím, že taková kritika je v pořádku. Naprosto! Pro všechny...
ale jelikož už píšu docela dlouho a už i ten text je dlouhý a asi vás nebude úplně lákat číst - podle toho co mi zde momentálně ukazují 1 827 znaků + ty co ještě přibydou než se vykecám a přibývají stále, tak to tu asi už pomalu ukončím.
Tak předem moc děkuji a loučím se s vámi. Na 1 991 znacích.. pa :).