Domácí jahodová marmeláda

Tak dnes tu mám další krásný recept, tentokrát na domácí jahodovou marmeládu.
Ano vím, že na fotkách je na první dobrou vidět chyba, kterou jsem udělala a to, že jsem nestáhla pěnu, ale tak byl to první pokus, tak buďte prosím shovívavý a já to příště samozřejmě napravím.
Vím také, že ty sklenice nejsou úplně fotogenicky krásné, respektive hlavně stejné, ale upřímně tentokrát jsem hledala hlavně sklenice se širokým hrdlem, aby se mi tam ta marmeláda lépe dávala, ale třeba se příště polepším i ve volbě hezčích sklenic.
Ale každopádně teď už se asi vrhneme přímo na recept.
Ingredience:
  • 1 kg jahod
  • 200 g třtinového cukru
  • 25 g želírovacího prostředku Gelfix Extra - 2:1 (1 balení)
Recept je převážně napsán i na tom Gelfixu zezadu. Mně vyhovovalo to 2:1, i když mi mamka říkala, že jsem měla použít 3:1, takže to je asi spíš na vás, co vám více vyhovuje. Na obale bylo napsáno cukru 500 g, což pokud máte rádi marmelády sladké jako cecek, tak asi proč ne, ale chci vám ukázat, že to stačí i s 200 g a je to za mě ještě lepší.
Samozřejmě množství si dejte jaké chcete, ale já to píšu na kilo jahod, takhle je to asi lepší a jednoduší a můžete si to znásobit jak potřebujete. Je to úplně jednoduché.
Postup:
  1. Připravíme si sklenice, čisté, omyté a okapané - nejlépe s víčky u sebe.
  2. Omyté a očištěné jahody rozmixujte (v hrnci) tyčovým mixérem tak moc, jak chcete, aby to bylo hladké. Takže samozřejmě pokud chcete víc kousků v marmeládě tak to rozmixujete méně, než pokud jí chcete úplně hladkou.
  3. Gelfix přidáváme vždy před cukrem, takže přidáme Gelfix a 40 g cukru (2 lžíce). Za stálého míchání minutu povaříme.
  4. Poté přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Pořád za stálého míchání a probublávání důkladně povaříme minimálně 5 minut a poté odstavíme.
  5. Stáhneme pěnu a plníme do sklenic. Nezapomeňte pořádně utáhnout víčka a postavit sklenice vzhůru nohama.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Muffiny z kiwi

Taška Toffifee

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami