Zdravá strava

Překrásné lednové pondělní dopoledne 😍
Dnešní téma je zdravá strava a bude to asi docela dost dlouhý článek. Po těch Vánocích a Silvestru jsem si říkala, že už musím najet zpět na svou stravu a když najíždím zpět na svou stravu, tak že bych mohla tématicky zveřejnit článek na zdravou stravu jako inspiraci pro vás.
Musím ale říct, že letos jsem až na cukroví moc ze své stravy nesešla. Dá se říct, že kromě jedné mastné kachny, asi jedněch bake rollsek a jedněch brambůrek a toho cukroví jsem se celou dobu stravovala víceméně normálně. Ale cukroví už jsme dojedli, tak na co čekat.
Původně se toto téma mělo týkat jen toho jak se stravuji, proč se tak stravuji, jak se potom cítím, co mě k tomu vůbec vedlo a taky mých zkušeností celkově se zdravou stravou a tedy i zdravím životním stylem + samozřejmě fotky od snídaní, možná i přes svačinky, by se dalo brát, ale hlavně přes obědy až k večeřím.
Ale nakonec mě napadlo udělat tento článek i jako úvod do série článků o jídlech, na které vám sem budu dávat recepty (někdy možná i trochu nezdravé, ale zase jednou za čas..) a hlavně tento první článek asi věnuji pro inspiraci tomu, jak se běžně stravuji a to detailně, tak snad vám to nebude nijak vadit. A třeba si v budoucnu vyzkoušíte i nějaké jídlo podle těch mých receptur.
A asi se do toho rovnou pustíme.:
Teď jím většinou 3x denně. Zdravě se stravuji něco přes rok, neříkám, že jsem párkrát neujela, ale snažím se to opravdu dodržovat.

Snídaně má být nejdůležitější částí dne a tak si každé ráno dávám velkou dávku jídla, která obsahuje:
V základu mám vločky buď jednoho druhu, nebo si je namíchám a pak mám většinou kombinaci jáhlových, pohankových a ovesných vloček, do kterých poslední dobou zamíchávám i kokos a zaleji to vodou, nejlépe nejdříve přecezenou od chlóru přes filtr filtrační konvice a uvařenou v rychlovarné konvici. Někdy si dám místo kaše do základu buď tvaroh nebo jogurt, když máme, někdy to použiji jen na ozdobu, ale poslední dobou do snídaně mléčné výrobky moc nepoužívám, spíš vůbec. Poté vodou zalitou a nasáklou kaši začnu už zdobit a dochucovat. Vždycky záleží hodně na tom, co mám aktuálně doma. Začínám třtinovou melasou, kterou přejedu vlnivým vzorem po kaši a pak zabodnu lžičku do misky. Následně přichází na řadu koření. Posypu to vždy skořicí a pokud aktuálně máme tak i kardamonem. Pokračujeme semínky, ořechy a ovocem, to také záleží na aktuální domácí nabídce.
Pokud doma máme, tak používám nejčastěji slunečnicová semínka a případně konopná, sezamová, chia, dýňová a ještě budu chtít zkusit lněná, k těm jsem se ještě nedostala.
Co se ořechů týče tak opět záleží na domácí nabídce, nejčastěji však používám mandle nebo lískové oříšky, když jsou k mání tak i vlašské, kešu a další chci vyzkoušet. Pistáciové, makadamové, para, pekanové, piniové ..vlastně vše, kromě arašídových oříšků, ty moc ráda nemám.
No a co se týče ovoce, tam nejčastěji používám banán, případně jablka, hrušky, hroznové víno, blumy, ananas, na podzim mám ráda citrusy, takže mandarinky, pomeranče, grepy a pomela jedou, taky na podzim miluji kiwi, na jaře či v létě zase jahody, borůvky, maliny či ostružiny, broskve, nektarinky, meruňky, švestky, vlastně občas i mango, kaki nebo třeba avokádo, prostě nekonečnou škálu? druhů. Jednou jsem zkusila i meloun, ale to nebylo úplně ono 😀
Letos mi Ježíšek přinesl i ořechová másla. Ty jsem viděla u velké spousty influencerů a hrozně moc jsem je chtěla vyzkoušet. Většina lidí měla arašídová másla, ale jelikož já arašídy moc nemusím, jak už jsem jednou zmínila, tak jsem dostala lískooříškové a mandlové.
Nejdříve jsem testovala to lískooříškové a vůbec si nemůžu stěžovat. Chuťově bylo naprosto famózní. Ale už jsem ho v úterý stihla dodělat. Ta másla jsou opravdu malá, dají vám odhadem na 14 dní a tak teď zkouším to mandlové. A to je tedy chuťově také výtečné. Testuji ho už tak týden, ale nedokážu říct, které z těch dvou je lepší. Každopádně to mandlové je konzistentně hustší, což jsou jedině plusové body.

Zřídkakdy si místo toho udělám ke snídani třeba lívance, nebo si něco upeču.., i když teď celkem ujíždím na muffinech.. mám opravdu silné muffinové období.

K tomu je důležité pití. A tak si dávám půllitr jakéhokoliv sypaného čaje, ať už bylinkového, bílého nebo zeleného. Tedy čistě zelený moc nemusím, ale namíchaný třeba s tím bílým, to miluji. Teď mě napadlo, že bych někdy mohla udělat i článek mých oblíbených čajů jako doporučení, tak uvidíme jak se nakonec rozhodnu. No a ještě si dávám teplou vodu, což si dávám do skleničky napůl studenou (z té filtrační konvice) a napůl převařenou vodu s citrónem, nebo výjimečně i s limetkou.

Poté přichází na řadu oběd. Tam přichází na řadu zelenina, takže grilovaná zelenina, kam dávám červenou řepu, brambory, mrkev, dýně, cukety, cibuli, česnek.
Poté saláty, kam patří podle toho jaký dělám samozřejmě papriky, okurky, červená řepa, kukuřice, mrkev, rajčata či čínské zelí. K tomu třeba i maso, což jsou většinou kuřecí prsa, která děláme asi na 1 000 způsobů.
Do dušené zeleniny s přílohou rajčata, brokolice, cuketa nebo dýně. Jako příloha jsou v tomto případě buď těstoviny, v lepším případě rýžové nebo žitné, nebo samotná rýže. Ale uměla bych si k tomu představit jako přílohu třeba i pečené brambory. Toto jídlo rádi dochucujeme nori vločkami a olivovým či ostropestřecovým olejem. Ten olivový je mimochodem můj nejoblíbenější a používám ho jak a kde jen to jde. Také ještě rádi používáme ta slunečnicová a dýňová semínka, případně i himalájskou sůl a nejlepší nakonec je nastrouhaný sýr.
V případě polévek mrkev, celer, petržel, brokolice, hrášek, dýně, květák, pórek, česnek, cibule, samozřejmě brambory, ale i špenát, v plánu mám vyzkoušet i šípkovou nebo kukuřičnou. Také naprosto miluji vývary. Na dochucování se teď učím používat MISO pastu, místo masoxu. A taky občas, když se to zrovna hodí, zkoušíme řasu Wakame, která je fakt dobrá. Rychle se uvaří a chuťově neruší. V minulosti jsme zkoušeli ještě jinou, myslím Kombu, ale ta nám tolik nevyhovovala.
Kuřecí prsa připravujeme kromě salátů třeba i jako přírodní plátky, nebo k dušené zelenině, také je mám ráda jako řízky, ale nejlépe připravované zdravější formou, tedy v troubě, také jako plněná prsa většinou sýrem a šunkou či například jako součást nějaké směsi. + Ještě určitě na nějaké další způsoby, které si teď nevybavuji.

Občas si zajdu dát i sushi, které naprosto miluji, hlavně kuřecí, avokádo a lososa.
Také občas ráda uvařím třeba něco jako čínu s domácími hranolkami. Ty hranolky dělám na způsob amerických brambor a jelikož sójová omáčka není zrovna nejzdravější, tak čínu dělám taky na trochu jiný způsob a řekla bych, že i chuťově je lepší než ta se sójovou omáčkou, ale recept dám někdy později. Nebo například dnes mám v plánu rizoto a už se nemůžu dočkat. V létě se pak chystám vyzkoušet třeba burrata salát.
V restauracích se taky snažím zaměřovat spíš na ta zdravá jídla. Co si takhle pamatuji, tak například jsem si dávala třeba vegetariánské těstoviny, tuším, že byly s nějakou zeleninovou směsí anebo jsem si jednou dávala nějaký kuskus se zeleninou a byla v tom teda i šunka jestli si dobře vzpomínám. Což kuskus jsem málem zapomněla zmínit, stejně jako jáhly a vlastně i pohanku nebo cizrnu či červenou čočku.
Snažím se vyhýbat takovým těm tučným, mastným, smaženým a omáčkovým jídlům, i když občas udělám výjimku, protože třeba taková svíčková s domácím houskovým knedlíkem například od babičky se neodmítá, že?! I když zrovna svíčková se taky dělá ze zeleniny, tak to jsem možná dala trochu špatný příklad.

No a ráda bych se naučila jíst trochu víc houby, takže bych ráda zařadila ještě žampiony.
A také bych se chtěla naučit jíst některé ryby, tedy lososa a tuňáka, to mi nikdy moc nejelo.
A poslední věc, kterou už dávno plánuji začít používat a ještě jsem se k tomu nedostala, je hummus. Taky možná vyzkouším tofu, quinou a uzený tempeh, ale to ještě uvidím. Určitě vyzkouším ještě batáty - sladké brambory, ty jsem paradoxně ještě nikdy neměla.
Ačkoli do budoucna bych chtěla vyzkoušet ještě i jiné způsoby stravy, ale o tom někdy příště. Stejně tak beru nějaké doplňky stravy, ale o tom také napíšu až někdy příště.

No a nakonec den zakončíme večeří. K té si dávám většinou buď to, co jsme měli uvařeno k obědu, nebo si dám třeba pečivo a pokud si mohu vybrat tak buď celozrnné rohlíky, nebo chleby žitné či slunečnicové, které jsou mé nejoblíbenější ať už s míchaným vajíčkem, to si ten chléb pak opeču tak trochu do topinek a vajíčko si dám na to. Nebo si dám přímo jenom ty topinky, ať už samotné nebo třeba klidně i s česnekem. Či si taky dávám chleba s máslem a sýrem, popřípadě šunkou, nebo jako toast.
Je taky fajn dát si ho s kedlubnem, ředkvičkami nebo klidně i s již výše zmíněnou mrkví, rajčaty, paprikou či okurkami, s čímkoliv .. možná mi i něco vypadlo, tak si to tam když tak doplňte sami.

No a takhle by to pro dnešek z mého stravování bylo prozatím asi vše. Doufám, že jsem vám dala třeba inspiraci na něco, co byste do svého jídelníčku také mohli zařadit, protože vím, že jsem takhle mluvila s jednou známou o stravě a zmínila jsem se o té třtinové melase a ona vůbec nevěděla, že něco takového existuje. Nebo naopak z něj něco vyřadit, jako třeba ten masox. Nebo ačkoli nejsem žádný výživový poradce a nevím, zda se stravuji úplně správně, jelikož jsem se nikde poradit nebyla, což možná v budoucnu udělám, ale kdo zdravě nejíte, tak jsem vám třeba dala takový návod a inspiraci na to jak začít..? 😊
No každopádně ať už to na vás působilo jakkoliv, doufám, že se vám článek líbil, že dostál a dostojí svým hlavním účelům a teď už bych se zaměřila hlavně na fotky.

Zde taková malá ukázka mých jídel pro inspiraci:


A ještě vám sem dám teda obrázek té filtrační konvice.. pokud to někdo nezná, aby věděl o čem je řeč a nemusel si to hledat.:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapečená rajčata s balkánem a těstovinami

Outfit číslo 22.

Outfit číslo 6.